Homeopathie tegen acute luchtweginfecties bij kinderen

Kinderen kunnen mogelijk door gebruik van het homeopathische middel CalSuli-4-02 het aantal acute bovenste luchtweginfecties preventief verminderen. Dat stellen onderzoekers van het Nederlandse Louis Bolk Instituut in een door de Duitse Homeopathie Unie gefinancierde studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Multidisciplinary Respiratory Medicine. CalSuli-4-02 is een complex homeopathisch geneesmiddel met vier actieve ingrediënten: Calcium carbonicum Hahnemanni D6, Calcium Fluoratum D6, Calcium phosphoricum D6 en zwavel Jodatum D12. Middelen in de reeks D1 tot D12 zijn decimale verdunningen, die nog moleculen van de oorspronkelijke werkzame stof bevatten.

Voor deze prospectieve, multicenter, gerandomiseerde, open, klinische trial met twee parallelle behandelingsgroepen waren 200 kinderen tot 6 jaar geselecteerd met gevoeligheid voor acute bovenste luchtweginfecties (≥ 3 keer tijdens de laatste 6 maanden). Gedurende drie weken ontving de interventiegroep (99 kinderen) drie maal daags 1 tablet CalSuli-4-02 en de controlegroep (101 kinderen) twee maal daags een halve tablet van een complex homeopathisch geneesmiddel met vijf actieve bestanddelen: Gentiana D1, Aconitum D6, Bryonia D6, Ferrum phosphoricum D12 en Acidum Sarcolacticum D12. Bij jonge kinderen werd de tablet voor toediening in water opgelost. Beperking van deze studie is de afwezigheid van een derde groep kinderen die een placebo ofwel geen behandeling kreeg.

In beide behandelgroepen daalden het aantal acute bovenste luchtweginfecties in de 3 tot 6 maanden na behandeling. Maar CalSuli-4-02 werd beter verdragen en bleek veel effectiever in het reduceren van gerelateerde klachten zoals een gebrek aan eetlust. Daardoor waren kinderen vaker actief en konden spelen waardoor hun kwaliteit van leven steeg. Beide homeopathische middelen bleken veilig in te zetten bij de kinderen. Groot voordeel bleek dat er minder antibiotica toegediend hoefde te worden, van belang bij voorkoming van resistentie tegen antibiotica. Eindconclusie was dat CalSuli-4-02 de meeste effectieve en antibioticum sparende optie is voor preventie bij kinderen met recidiverende bovenste luchtweginfecties.

bron: voedinggeneeskunde.nl

CONTACT

Praktijk voor Klassieke Homeopathie
Dyonne Bakker

PRAKTIJKADRESSEN
Amstelstraat 1, 1823 EV Alkmaar

Kennemerstraatweg 464, 1851 NG Heiloo

Telefoon: 06 - 14 11 58 22
Mail: info@homeopathie-balans.nl

NIEUWS

Zwitserse complementaire geneeskunde in basisverzekering 
LEES MEER

Italiaanse artsen bevelen homeopathie aan
LEES MEER

Breuken helen sneller met homeopathie 
LEES MEER